Monday, June 18, 2012

10 ingrediënten die niet thuishoren in je badkamer


Petrolatum oftewel vaseline (dus ook lippenbalsem)
Vaseline wordt in cosmetica gebruikt als weekmaker. De stof is afkomstig uit de petrochemische industrie en wordt veel gebruikt in lippenstift, -balsem, babylotion en -olie.
Het vochtregulerend vermogen van de huid kan door vaseline in de war worden gebracht omdat de huid wordt afgesloten. Er kan geen zuurstof meer bij de huid komen en de huid kan geen afvalstoffen meer afvoeren. Het gebruik van petrolatum leidt op den duur dan ook tot een uitgedroogde huid.


Methyl-, propyl-, butyl- en ethylparabenen
Deze conserveermiddelen worden gebruikt om bacteriën en schimmels te doden en zorgen ervoor dat producten langer houdbaar zijn. Ze worden door de huid en het lichaam opgenomen en blijven daar actief.
Deze ingrediënten veroorzaken vaak allergische reacties en huiduitslag. Parabenen beïnvloeden daarnaast onze hormoonbalans. Ze worden enorm veel gebruikt, hoewel bekend is dat ze risicovol zijn.


Diethanolamine (DEA) en triethanolamine (TEA) 

Deze emulgatoren of schuimmiddelen in cosmetica kunnen allergische reacties veroorzaken, oogirritatie, droog haar en een droge huid.
DEA en TEA bevatten ammonia en wanneer ze in contact komen met nitraten kunnen ze kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Deze stoffen zijn giftig als ze gedurende een langere periode door de huid worden opgenomen.

Diazolidinylureum en imidazolidinylureum
 
Deze veel gebruikte conserveermiddelen in cosmetica zijn volgens de American Academy of Dermatology één van de hoofdoorzaken van contactdermatitis of contacteczeem.


Sodium lauryl sulfate of laureth sulfate
Natriumdodecylsulfaat is een veel voorkomend ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten. Het is een goedkope, agressieve reiniger die bijvoorbeeld in shampoos wordt gebruikt vanwege zijn reinigende en schuimende werking. In de industrie wordt hetzelfde middel gebruikt om garagevloeren te reinigen, motoren te ontvetten en auto’s schoon te maken.
Het ingrediënt veroorzaakt oogirritatie en via de bloedstroom dringt deze stof in ogen en organen waar het langdurig aanwezig blijft. Het is een veroorzaker van huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid en allergische reacties.


Propyleenglycol
Op etiketten vinden we proplyeenglycol terug als PEG of PPG. Het zou een natuurlijke glycerine moeten zijn die gemengd is met ethanol, maar meestal is het een kunstmatige petrochemische mix die in cosmetica wordt gebruikt als reiniger, emulgator, conditioner en bevochtiger. Het ingrediënt veroorzaakt allergische reacties, netelroos en eczeem.
Propyleenglycol kan de natuurlijke vochtbalans in de huid verstoren waardoor de huid sneller veroudert en kwetsbaarder is voor bacteriën.


PVP/VA Copolymeer 
Dit chemische bestanddeel wordt gebruikt in haarlak, conditioners en crèmes en vormt een dun laagje om het haar. Dit ingrediënt kan schade toebrengen aan de longen van astmapatiënten.

Stearalkoniumchloride
Dit ingrediënt is een quaternaire ammoniumverbinding, oftewel een organisch-chemische verbinding met een positief geladen stikstofatoom en wordt onder andere toegepast in shampoos.
Het is door de textielindustrie ontwikkeld als een soort wasverzachter en werkt ook antistatisch. Stearalkoniumchloride veroorzaakt allergische reacties.

Kunstmatige kleuren

Kunstmatige kleuren worden gebruikt om cosmetica er ‘mooi’ uit te laten zien, maar zouden samen met kunstmatige haarverf te allen tijde vermeden moeten worden. Je vindt ze op het etiket vaak terug als FD&C of D&C gevolgd door een kleur en een nummer. Veel kunstmatige kleuren kunnen kankerverwekkend zijn.

Parfum

Kunstmatige parfumstoffen die in cosmetica worden gebruikt kunnen uit wel 200 ingrediënten bestaan. Je kunt er dus nooit precies achter komen welke chemicaliën er in zijn verwerkt.
De fabrikant hoeft de stoffen onder de noemer ‘beroepsgeheim’ niet bekend te maken. Deze stoffen kunnen hoofdpijn, duizeligheid, uitslag, hyperpigmentatie, hoesten, overgeven en huidirritatie veroorzaken.
Meer dan 95 procent van de chemicaliën in parfum zijn kunstmatige verbindingen waarvan wordt vermoed dat ze een hormoonverstorende werking kunnen hebben.

No comments:

Post a Comment