Monday, May 14, 2012

EU luidt alarmbel over gif in alledaagse producten



Het Europese Milieuagentschap (EEA) in Kopenhagen luidt in een donderdag verschenen rapport de alarmbel over hormoonverstorende chemische stoffen die alomtegenwoordig zijn in dagelijkse producten. Ze kunnen leiden tot kanker, diabetes, onvruchtbaarheid en overgewicht.

Ftalaten, bisphenol-A en parabenen: het zijn allemaal voorbeelden van zogenaamde endocriene disruptoren (edc’s), chemische stoffen die het hormoonstelsel verstoren. Toch duiken ze op in voedsel, in cosmetica, speelgoed en zelfs in flesjes voor babyvoeding, al is dat sinds kort verboden.

Artsen, wetenschappers en milieu­verenigingen waarschuwen al jaren tegen de voortdurende blootstelling aan deze chemicaliën. Zij houden de cocktail onder meer verantwoordelijk is voor het toenemende aantal kankers, de dalende zaad­kwaliteit bij mannen, diabetes en zwaar­lijvigheid. Ze toonden aan dat zelfs ongeboren baby’s bloot­gesteld worden aan de stoffen.

Nu waarschuwt ook de Europese milieuwaakhond EEA voor de effecten van deze chemicaliën. „Onderzoek van de laatste decennia toont aan dat hormoonverstoring een echt probleem is, met ernstige effecten voor het milieu en mogelijk ook de mens”, stelt Jacqueline McGlade, hoofd van het EEA.
De vrees bestaat dat chemicaliën elkaar ook onderling beïnvloeden, en zo de schadelijke effecten op de gezondheid versterken. Onderzoek hiernaar is volgens het EEA dringend nodig.
„Het zou van voorzichtigheid getuigen om een terughoudende aanpak te hanteren voor veel van deze stoffen, tot hun effecten beter bekend zijn.”

Het rapport van het EEA toont duidelijk aan dat er sterk bewijs is voor de schade die edc’s toebrengen aan diersoorten in het wild en in laboratoriummuizen. „De studies op dieren zijn te beschouwen als alarmsignaal”, aldus het agentschap.

Het EEA beschikt over tal van onderzoeken die blootstelling aan edc’s linken aan verminderde vruchtbaarheid en problemen aan de schildklier, het afweer­systeem en het zenuwstelsel bij dieren.

„Dit zijn voor een groot deel dezelfde afwijkingen en ziekten die steeds vaker voorkomen bij mensen”, aldus het EEA. Het agentschap stelt dat het verband tussen bepaalde edc’s en tumoren, zoals borstkanker, inmiddels duidelijk is vastgesteld.

www.eea.europa.eu/publications/the-impacts-of-endocrine-disrupters

No comments:

Post a Comment