Tuesday, February 21, 2012

KASSA !!!!!

Kassa

De huidige minister en opvolgster van vaccinatiekoning Ab Klink is van mening dat de gezondheidszorg zal verbeteren en goedkoper zal worden door onderlinge concurrentie. Net zoals in het bedrijfsleven. Vandaar haar opzichtige steun aan deze SOS-dienst, opgezet door enkele zakenmannen uit het bedrijfsleven met als enige doel zoveel mogelijk geld te verdienen.

Een onzinnige en overbodige SOS-dienst aangezien er al een betaalde en adequate 24-uurs zorg in Nederland is. De mening van de bestaande diensten doet er echter niet toe. De kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar en betaald door de belastingbetaler. Zorg = kassa.



De minister geeft met haar steun aan dit initiatief uit het bedrijfsleven een duidelijk signaal af: de gezondheidszorg wordt gezien als bedrijfstak, de patiënt als consument en de medische hulpverleners als zakenmensen. Waar gaat dit heen?

Euthanasiekliniek
In maart 2012 wordt in Nederland de eerste euthanasiekliniek geopend. De dood op bestelling. Heeft uw eigen arts twijfels en wil deze geen euthanasie toepassen? Bij ons kunt u altijd terecht. Er is nog geen wachtlijst.

Oud-minister van Volksgezondheid en internist Els Borst was altijd al groot voorstander van een veel eenvoudigere toepassing van euthanasie. De nieuwe kliniek moet dit verder mogelijk maken en gaat concurreren met bestaande hulpverleners zoals huisartsen en SCEN-artsen.

De ontzieling van de hulpverlening wordt schrijnend zichtbaar. Geen enkel besef van verbinding of karma. Ondersteund door de overheid. Concurrentie is het codewoord. Huisartsen dienen te concurreren, specialisten dienen te concurreren en ziekenhuizen dienen te concurreren. Net zoals in het bedrijfsleven. De mens als product.

Elektronisch patiëntendossier
De minister laat op dit moment een onderzoek doen naar de invoering van het bij herhaling onveilig gebleken elektronisch patiëntendossier. Dit vergemakkelijkt de marktwerking van de zorgmarkt. Je vraagt je af wat de overheid bezielt. Door wie laten deze ministers zich adviseren? Het vaccinatiebeleid van Ab Klink voor de Mexicaanse griep was niet alleen totaal overbodig en onzinnig, maar ook gevaarlijk, gezondheidsondermijnend (kwik in vaccins) en kostte de staat een vermogen.
Maar geen terugkoppeling hierover. Sterker nog: viroloog, dierenarts en adviseur met aandelen in de vaccinindustrie Ab Oosterhaus werd beloond met een extra prijs van 1 miljoen euro, op kosten van de belastingbetaler.

Minister Schippers gaat echter nog veel verder dan Klink. Zij heeft werklijk geen enkele verbinding met het veld. Concurrentie zal de hulpverlening alleen maar duurder maken en verslechteren. Er zal door deze concurrentie meer overbodig onderzoek plaatsvinden. Dit levert immers geld op.

Medici zullen nog meer de neiging krijgen tot somatisatie en medicalisatie. Bij tandartsen is dit reeds het geval. “U bent nog net op tijd. Met de nodige ingrepen kunnen we uw gebit nog net redden.” Maar geen woord over de vorige tandarts. “Het is maar goed dat u bij mij gekomen bent.” De kosten in de zorg zullen op deze manier uiteraard alleen maar blijven toenemen en de patiënten zullen nog afhankelijker gemaakt worden.

Gifbeker
Een geheel andere beweging is wenselijk. Iedere arts weet dit. Geen concurrentie, maar samenwerking. Geen afstand, maar verbinding. Geen vrij ondernemerschap, maar een vast salaris. De verleende zorg totaal onafhankelijk van de verleende vergoeding. Niet groter en afstandelijker, maar kleiner en persoonlijker.

Kleine gezondheidscentra, waar artsen en hulpverleners samenwerken en in loondienst zijn blijken uit onderzoek al jaren goedkoper en beter van kwaliteit. Hierin ligt de toekomst. Samenwerking tussen verschillende medici met verschillende achtergronden met gebruik van onze zelfgenezende vermogens en ondersteuning van onze zelfredzaamheid.

Deze weg terug is momenteel erg ver weg. De gezondheidszorg is in het begin van 2012 in een totale crisis geraakt. De gifbeker moet blijkbaar helemaal leeg voordat een ommekeer kan plaatsvinden. Een ommekeer, een ompoling waarbij niet concurrentie het codewoord is, maar verbinding. Maar 2012 is nog lang niet voorbij.

No comments:

Post a Comment